Durant les primeres setmanes de maduració, els formatges desenvolupen una capa característica de floridura, que exerceix un paper fonamental en el desenvolupament de les aromes i textura del formatge. Un cop assolit el punt òptim de maduració, els formatges són acuradament fregats per eliminar la floridura i permetre que l'escorça s'assequi lleugerament, aconseguint així la seva presentació definitiva.
El formatge semicurat d'1 a 3 mesos de maduració té un sabor intens però equilibrat, amb una combinació de matisos làctics i lleugerament àcids a l'inici, seguit de notes suaus a nous fresques. La seva textura és humida i lleugerament trencadissa, cosa que el diferencia d'altres formatges de la zona. La seva escorça és natural i comestible, aportant un toc distintiu a la personalitat.
Per gaudir plenament del formatge de la Serra de Cadis de La Covacha, és essencial combinar-lo amb begudes i acompanyaments que en realcin el sabor excepcional.
Algunes de les millors opcions serien:
Vins blancs secs i afruitats com Albariño, Verdejo, Godello i Sauvignon Blanc, que complementen perfectament les notes làctiques del formatge
Camamilla o Fi de Jerez, ideals per ressaltar les notes salines i làctiques del formatge
Cava Brut Nature, la bombolla i l'acidesa del qual equilibren la textura untuosa del formatge
Sidra natural, que aporta frescor i ressalta el seu perfil herbaci.
I com a maridatge estrella, proposem una combinació inigualable, el formatge semicurat acompanyat de Camamilla de Sanlúcar, ametlles torrades i mel de romaní. Aquesta barreja és perfecta per ressaltar la untuositat i els matisos aromàtics del formatge, creant una experiència sensorial única.
Formatges La Covacha ubicats al cor de la Serra de Cadis, des dels seus inicis el 2015 ha mantingut un compromís indestructible en l'elaboració artesanal del formatge, utilitzant tècniques tradicionals que preserven els autèntics sabors de la Serra de Cadis. La llet utilitzada prové de cabres, que pasturen en un radi de 20 km al voltant de la formatgeria situada a un entorn natural a més de 700 mts d'altitud.
Actualment transformen diàriament entre 1500 i 2000 litres de llet en formatges de diferents maduracions, destaca el formatge semicurat de cabra Payoya, una joia gastronòmica la textura i sabor de la qual reflecteixen la riquesa de l'entorn on es produeix.