Le Gruyère d'Alpage AOP s'elabora des de mitjans de maig fins a mitjans d'octubre a les pastures de muntanya.
Maduració: El formatge que servim al setembre té una maduració d’uns 15 mesos, es fet a principis de campanya maig – juny - juliol del 2023
Fi, picant i afruitat, amb una nota més o menys salada, deu el seu sabor típic a la gran varietat de pastures i flora alpina, així com a la llet crua de primera qualitat de les vaques. El seu sabor varia segons la seva edat
D'acord amb la tradició, Le Gruyère d'Alpage AOP s'escalfa a foc de llenya i es premsa en el seu drap quan surt del calderó. La seva roda és una mica més petita, uns 25 kg.
A principis de tardor, els pagesos de muntanya i les seves vaques tornen a la plana. Aquest descens des de la pastura de muntanya s'anomena "désalpe" i se celebra amb distinció.
Le Gruyère d'Alpage AOP es fa en només una cinquantena de xalets, repartits pels cantons de Friburg, Vaud i Jura Bernès (57 pastures de muntanya). Cada xalet té la seva pròpia especificitat gràcies a la seva altitud, el seu desnivell, la seva flora i el saber fer del formatger. És aquesta diversitat la que dóna a Le Gruyère d'Alpage AOP el seu encant.